• Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Travelog.my

You are here: Home / Travel Topic / Makanan & Restoren / Makanan Turki – Cendawan Butter

Makanan Turki – Cendawan Butter

22/06/2015 By Travelog.my 5 Comments

Ini menu kegemaran habibi. Seminggu sekali mesti makan cendawan macam ni. Di Turki, cendawan butang harganya berganda lagi murah berbanding di Tesco di Malaysia. Sekilo cendawan cuma TL6, atau RM8.50 sahaja. Kebetulan semalam, minta habibi pergi pasar beli barang dapur. Selalunya saya yang pergi beli barang dapur, tapi sebab baru 18 hari lepas pembedahan baru-baru ni, kebanyakan masa memang duduk di rumah sahaja.

Ditibainya beli 2kg cendawan. 😉

resipi cendawan butang

Rasanya kena masak bagi kat jiran-jiran juga. Sebab nak makan kami berdua memang tak habislah. Jadi hari ni saya masak sejenis makanan Turki yang anda boleh dapat di mana-mana restoren di Turki. Pertama kali saya makan mantar dolmasi ialah semasa di Cappadocia tahun lepas, tapi yang tu cara masaknya lain sikit iaitu dengan dicampur beef gravy. Lain restoren lain resipinya.

Di Sakarya ni, kebanyakan restoren bakar dengan butter macam yang saya buat hari ni. Cendawan sebenarnya masak macam mana pun, sedap.

resipi cendawan butang

Masa balik kampung baru ni pun ada saya masakkan untuk mak saya. Katanya sedap. Kembang hidung tukang masak ni ha. Jika anda melancong ke Turki, sambil-sambil makan di restoren tu lihatlah menu berkaitan mantar. Mantar maksudnya cendawan. Cuba makan, sedap tau.

Gambar kat atas tu yang saya masak berbuka hari ni. Selain masak ikan levrek bakar (ikan levrek ni rasa sebiji macam ikan siakap – mungkin siakap kot), sayur jarjeer masak pedas.

Di bawah saya kongsikan resipi, mana tahu anda pun nak cuba juga.

  • 4 sudu salted butter (kalau tak de salted butter, guna butter biasa je pastu tambah garam)
  • 2 cubit oregano (kering)
  • 1 cubit daun basil (kering)
  • 1 cubit daun thyme (kering)
  • 10-12 biji cendawan butang (asingkan kepala cendawan dan batang cendawan)
  • Black-pepper secukup rasa
  • Apa-apa jenis keju untuk topping (tapi saya tak letak sebab nak makan ringan-ringan)

Susun semua bahan-bahan tu, kemudian bakar dalam oven selama lebih kurang 10 minit. Makan panas-panas lagi sedap sebab aroma herbs tu semua.

Nak lagi yummeh, tabur cheese masa bakar tu. Tabur kat atas cendawan tu je. Tapi saya tak letak cheese kali sebab nak makan biasa-biasa.

Share this:

  • Tweet
  • Telegram
  • WhatsApp

Filed Under: Makanan & Restoren

Comments

  1. musadun says

    25/06/2015 at 5:17 am

    sedap ni. buat juadah berbuka..perghh

    Reply
  2. Hanah Haji Ahmad says

    23/06/2015 at 5:23 am

    Sedapnya…masa akak g Turki tu pun ada mkn kt Cappadocia (Hotel Ramada) mkn hotel ni…sedap2 gak.

    Reply
  3. titan says

    23/06/2015 at 1:24 am

    leh la suruh bini try masak nih nanti. hoho

    Reply
  4. Kam says

    22/06/2015 at 10:16 pm

    Bakar for 10mins dengan recommended suhu oven berapa ye?

    Reply
    • Travelog.my says

      23/06/2015 at 12:56 am

      Macam biasa, 150c 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KUPON RM90++ UNTUK BOOKING DI AIRBNB

AirBnB ialah penginapan sepertimana homestay di Malaysia, boleh sewa bilik, apartment atau villa. Saya guna AirBnB semasa di Tokyo dan Osaka. Dengan mendaftar dengan link ini, anda dapat kredit RM80++ ke akaun AirBnB anda. Terus boleh guna untuk buat booking.

Langgan blog ini

Masukkan alamat email untuk langgan blog ini.

Join 152 other subscribers

HFcopy

  • Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Copyright © 2021 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in