• Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Travelog.my

You are here: Home / Travel Topic / Makanan & Restoren / Resipi jeruk mangga muda yang mudah

Resipi jeruk mangga muda yang mudah

15/03/2017 By Travelog.my Leave a Comment

Kelmarin saya singgah di kedai runcit berdekatan. Kebetulan ada dijual buah mangga muda, jadi terus saya beli 2kg dan kopek bila sampai di rumah.

Jeruk mangga muda ni senang je nak buat. Saya ingat, masa saya menuntut di UiTM Machang dulu, pernah saya buat jeruk mangga dalam baldi. Sebaldi jeruk mangga. Buat dalam baldi lah sebab duk asrama kan..mana ada periuk belanga pun. Mangga pula kami (bukan saya sorang tapi hasil persepakatan dengan rakan sebilik) kait di pokok dalam kampus. Hehe Alah, kalau kitorang tak ambil, nanti mak cik cleaner juga yang ambil. Jadi nak bagitau kat sini, nak buat jeruk mangga ni senang siot, hatta kat kolej asrama pun boleh buat 🙂

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Mangga
  • Garam
  • Gula
  • Air

Potong mangga kecil-kecil, dan rendam dalam air garam semalaman. Ini proses penting utk kekalkan crunchy mangga muda tersebut. Banyak mana garam? Letaklah sebanyak mana pun..bagi cukup masin. Saya letak 1 cawan utk 2 kg mangga. Tuang air garam dlm hirisan mangga dan tutup bekas. Pastikan mangga tu tenggelam dalam air garam.

Esoknya, buang air garam tu dan siram mangga tu dengan air biasa.

Masak gula dalam air secukupnya. Saya masak 500 gram gula dalam air. Biarkan sejuk. Banyak mana air? Macam air garam tadi, bagi tenggelam buah mangga..maka sebanyak itulah airnya. err..faham tak? Kalau nak pedas, masa ni boleh letak cili.

Selamkan semua hirisan mangga dalam air gula tadi. Lepas 2 hari, boleh makan.

Share this:

  • Tweet
  • Telegram
  • WhatsApp

Filed Under: Makanan & Restoren

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KUPON RM90++ UNTUK BOOKING DI AIRBNB

AirBnB ialah penginapan sepertimana homestay di Malaysia, boleh sewa bilik, apartment atau villa. Saya guna AirBnB semasa di Tokyo dan Osaka. Dengan mendaftar dengan link ini, anda dapat kredit RM80++ ke akaun AirBnB anda. Terus boleh guna untuk buat booking.

Langgan blog ini

Masukkan alamat email untuk langgan blog ini.

Join 152 other subscribers

HFcopy

  • Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Copyright © 2021 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in