Kenalan saya, Omar, asalnya dari Safranbolu. Kerap juga dia cerita betapa cantiknya kampung dia di Safranbolu. Dan ada beberapa travel blogger lain yang cakap Safranbolu ni best. Cantik. Unik.
Dr. Acar, pun cakap Safranbolu ni best tertumanya Lokum Safron. Okay, nanti saya cuba Lokum Safron. Selalunya Safron saya guna untuk masukkan dalam Chili, atau nasi untuk bagi warna kekuningan, atau apa-apa masakan. Belum pernah lagi jumpa Lokum Safron. Sebab tu kot namanya Safranbolu, banyak safron. Hahaha. Dr. Acar ialah neurologist di Hospital Sakarya yang fasih berbahasa Inggeris, antara orang terawal yang kami kenal selepas tiba di sini.
Kami akan ke Safranbolu selama 5 hari 4 malam. Pergi lepas raya. Maklumlah, orang sini tak beraya bersungguh macam kita di Malaysia. Jadi, daripada duk mereput dalam rumah eloklah raya ni kami pergi melawat tempat orang. Kalau ikut plan, raya ke-empat ni kami bertolak. Lagipun dah lama tak jalan-jalan, trip kami sebelum ni ialah ke Eskisehir iaitu lebih kurang 3 bulan lepas.
Cara ke Safranbolu
Sebelum tu, kena tahu yang Safranbolu dan Bolu ialah dua tempat yang berbeza. Dulu saya ingat, Bolu tu nama singkatan bagi Safranbolu. Salah rupanya.
Dan, Safranbolu ialah salah satu daerah dalam Karabuk. Jadi, jika naik bas..pastikan anda tahu di mana bas akan berhenti. Samada Safranbolu ataupun Karabuk (pusat bandar). Katalah anda tersalah beli tiket, dan turun di Karabuk, nanti boleh ambil minibus atau dolmus untuk ke Safranbolu. Apa itu dolmus? Klik di sini untuk baca.
Train, tak pasti macam mana nak pergi sana. Rata-rata kenalan saya cakap, pilihan terbaik ialah naik bas atau drive sendiri. Dalam website booking train tiket pun tak ada pilihan untuk ke Safranbolu atau Karabuk, jadi nanti kami akan naik bas untuk ke Safranbolu. Beli tiket bas Metro, pergi balik cuma TL85 sahaja.
Nanti saya kongsikan pasal Safranbolu nih. Samada best ataupun tak best. Sebelum tu saya belanja dulu buah-buahan ni, jiran bagi dari pokok di taman dia. Buah apel dan plum. Alhamdulillah.
OOoooo budaya orang turki memang tak raya sebulan ya siti?.Buah tu nampak segar dan lazat untuk di makan begitu saja..
Kalau ikut apa yang kawan-kawan kahwin dgn orang Turki, memang sehari je dia beraya dan paling lama dua hari. Tanya kawan2 Turki pun gitu la jawabnya.
Menyelerakan tengok buah tu. Bila la nak elpas ke Turki pula ni.
first time dengar nama tempat safranbolu ni…mcm menarik utk dikunjungi….