• Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Travelog.my

You are here: Home / Turki / Sakarya / Makanan Turki – Islama Kofte

Makanan Turki – Islama Kofte

09/02/2015 By Travelog.my 2 Comments

Dah tiga empat kali saya makan Islama Kofte ni, iaitu makanan popular berasal dari Adapazari (sebut Adapzar – huruf i di hujung tu tak bunyi), iaitu salah satu daerah dalam Sakarya. Setakat ni ada beberapa makanan Turki yang saya selesa makan, dan sesuai dengan perut dan mulut. Maksudnya, lepas makan rasa nak makan lagi. Antaranya Iskender Tavuk, Karniyak dan Islama Kofte.

Restoren yang paling famous dengan Islama Kofte di Sakarya ni, kalau ikut orang-orang yang saya kenal, dorang rekemen Ismail Islama Kofte. Saya pun dah cuba kat situ, sedap jugak. Yang tempat lain pun sedap jugak. Entahlah, susah nak jumpa makanan yang tak sedap di Turki ni.

resipi makanan turki islama kofte

Memandangkan Islama Kofte ni salah satu feveret saya, jadi saya kongsikan resipi supaya kawan-kawan pun boleh buat juga di rumah masing-masing. Benda ni senang je nak buat, lagipun bahan-bahan ni semua boleh dapat di Malaysia.

>> Klik di sini untuk baca dan belajar masak Islama Kofte

Sorry, resipi tu bukan resipi saya tapi dari carian di internet, selepas dibanding-bandingkan, nampaknya link di atas yang paling menyelerakan.

Gambar kat atas tu pulak saya ambil sebelum makan tengah hari tadi di restoren nama Kervansaray, di Adapazari. TL8 je untuk sepinggan Islama Kofte.

Kalau nak Malaysiakan resipi tu, anda boleh tambah cili atau serbuk cili dalam daging kisar kot. Sebab, makanan Turki ni tak ada yang pedas atau spicy. Semuanya tak pedas, kecuali cili jeruk yang dalam mangkuk sebelah kanan gambar tu je.

Cara makannya ialah dengan letak bawang dan daging atas roti, pastu lipat dua pastu omnomnom terus.

Share this:

  • Tweet
  • Telegram
  • WhatsApp

Filed Under: Sakarya, Turki

Comments

  1. ismail says

    11/02/2015 at 12:59 pm

    nampak sedap aje.. best nye lah dapat travel.. teringin juga nak ke turki..

    Reply
  2. titan says

    11/02/2015 at 12:05 am

    salah satu tempat nak pegi suatu hari nanti.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KUPON RM90++ UNTUK BOOKING DI AIRBNB

AirBnB ialah penginapan sepertimana homestay di Malaysia, boleh sewa bilik, apartment atau villa. Saya guna AirBnB semasa di Tokyo dan Osaka. Dengan mendaftar dengan link ini, anda dapat kredit RM80++ ke akaun AirBnB anda. Terus boleh guna untuk buat booking.

Langgan blog ini

Masukkan alamat email untuk langgan blog ini.

Join 152 other subscribers

HFcopy

  • Travelog
    • Amerika Syarikat
      • Hawaii
      • New York
      • Orlando, Florida
      • Philadelphia
      • Tennessee
    • Amsterdam
    • Bahamas
    • Indonesia
      • Bandung
      • Batam
    • Jepun
      • Kyoto
      • Osaka
      • Tokyo
    • Kemboja
      • Siem Reap
    • Malaysia
      • Terengganu
      • Johor
      • Kelantan
      • Melaka
      • Sabah
      • Sarawak
      • Selangor
    • Paris
    • Turki
      • Ankara
      • Bolu
      • Cappadocia
      • Denizli
      • Ephesus
      • Eskisehir
      • Istanbul
      • Izmir
      • Konya
      • Sakarya
      • Sapanca
      • Trabzon
      • Karabuk
  • Contact

Copyright © 2021 · Crave Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in