Sekarang ni dah musim bunga dah. Jadi buah-buahan pun elok je dah masuk musim. Awal-awal musim gini akan ada macam-macam juga buah yang baru keluar, dan awal musim memang harganya mahal sikit. Contohnya buah strawberry, awal musim harga boleh jadi TL15 sekilo, dah banyak supply nanti harga turun sampai TL4 sekilo. Samalah dengan buah-buahan lain.
Cuma ada beberapa jenis sayuran yang pelik-pelik saya lihat di pasar tadi. Kalau ia kategori buah, confirm saya dah beli. Tapi sayur, tak reti nak makan pulak. Buah boleh je ngap gitu, sayur saya tak berapa berani sikit.
Kat sini tak ada buah mangga muda, cermai, dan seumpamanya untuk makan colek. Tapi, kalau nak makan colek/rojak buah gaya Turki, saya rasa boleh je buat. Sebab, boleh buat guna kacang badam muda, kacang hazelnut muda, plum muda, epal hijau dan apa-apa spesis yang masam yang ada kat sini.
Ini kacang badam muda. Rangup dan sedikit berlemak, lebih kurang mangga muda cumanya, ia tak semasam mangga muda. Tekstur kulitnya berbulu halus. Tapi tak rasa apa pun bulu tu bila masuk mulut. Sesuai dimakan dengan kicap + gula + cili pedas. Masalahnya, masa pergi pasar tadi, cili pedas belum masuk musim lagi. Satu pasar tu langsung tak ada cili pedas.
Tak ada mangga muda, badam muda pun jadilah kan 🙂
Ini pun saya baru je belajar khasiatnya. Dikatakan ianya kaya dengan antioksidan, fosforus yang sangat bagus untuk gigi dan tulang (sesuai lah kot bagi mereka yang malas minum susu macam saya), kawal gula dalam darah, kawal pH dalam badan, banyak fiber dan sesuai untuk yang mengalami masalah sembelit, dan sebagainya lagi.
Jika anda sedang melancong ke Turki atau mana-mana negara Timur Tengah, anda boleh beli badam muda ni di pasar-pasar. Supermarket (setakat yang saya duk pergi), belum ada jual. Harga awal musim macam hari ni, ialah TL30 per kilo. Sepinggan tu cuma 200 gram sahaja, saya dapat dengan harga TL6. Dah tengah musim nanti, harganya akan lagi murah.
Best la boleh makan badam muda, duk sini boleh tngok badam yang dah kering ja
walaupun kata tak masam, tapi bila lihat gambar tu dan bayangkan ianya masam macam asam ataupun mangga, rasa berair juga mulut ni.ehehe
pehh..
ada plak colek kacang badam ehh